UTD – Rörmokare & Elektriker & Badrumsrenovering i Stockholm

Undvik dessa livsmedel för vitare tänder

Det finns många produkter och livsmedel idag som har potentialen att skada våra tänder. Tandhygien är otroligt viktigt när det kommer till vår allmänna hälsa och är något som vi borde se efter noggrant. Det kan vara skrämmande att inse hur många livsmedel som faktiskt kan orsaka skada på våra älskade gaddar, men det går lätt att förebygga med enkla och lättillgängliga metoder. Här följer några livsmedel som kan skada dina tänder och vad du bör göra efter att du konsumerat det.

Drycker

Tyvärr för världens alla kaffedrickare där ute så har den magiska drycken en väldigt skadlig effekt på dina tänder. Anledningen till detta är att kaffe, tillsammans med te, förändrar pH-balansen i munnen och därmed skadar tändernas emalj. Läsk är också en dryck som är otroligt skadlig för dina gaddar. Dess höga sockerinnehåll och kolsyra skadar emaljen och därmed orsakar hål i tänderna. Om du konsumerar stora mängder av kaffe eller läsk dagligen så kan det vara smart att först och främst minska intaget, men också att dricka mycket vatten innan du använder bäst tandblekning. Vatten hjälper till att skölja bort syrorna som lägger sin på tändernas yta. Detta är dock inte tillräckligt för att skydda tänderna mot dessa drycker. Tandläkare rekommenderar också att äta mycket råa grönsaker som kräver oss att tugga relativt mycket, som till exempel blomkål eller broccoli.

Rödvin

En annan dryck som större delar av den svenska befolkningen avnjuter många gånger i veckan är rödvin. Rödvinets djupa, mörka färg sätter sig på tändernas yta direkt efter konsumtion. Om tänderna inte sköljs eller borstas direkt efter att vinet har satt sig på tänderna så kommer det att orsaka missfärgning eller fläckar. Detta kan undvikas till viss del genom att para ditt vin med någon sorts mejeriprodukt utan tillsatser, som till exempel en ost eller yoghurt. Mjölksyran i mejeriprodukter hjälper till att bryta ner de bakterier som fastnat på tändernas emalj. Fråga din tandläkare om ytterligare metoder för att undvika vinfläckar på dina tänder.

Dressingar

Mörka dressingar som till exempel balsamvinäger, sojasås och även vissa oljor kan ge tänderna en mörk nyans – tandblekningspenna resultat. Precis som med rödvinet så är det viktigt att få bort den vätska som sätter sig på tänderna så fort som möjligt efter konsumtion. Det är absolut inte ett livsmedel som man bör undvika, men vid hög konsumtion och utan rätt åtgärder så kan dessa dressingar och oljor ge dina tänder en oönskad nyans på tänderna. För att få bort vätskan så kan du först och främst skölja med vatten. Därefter, om det finns tillgängligt så kan du antingen borsta dina tänder eller äta blomkål, broccoli eller nötter för att slipa bort det yttre lagret som lagt sig på tandemaljen.

Tomatsåser

Även om man inte tror det så är tomaten en frukt med hög syrenivå. Dess syra reglerar munnens pH-balans och kan komma att fräta på tändernas emalj, vilket orsakar både missfärgning och potentiella hål.