UTD – Rörmokare & Elektriker & Badrumsrenovering i Stockholm

5 tips för sökmotoroptimering av blogginlägg 

Du behöver varken vara inbiten marknadsförare eller programmerare för att lyckas SEO-anpassa bloggen hyfsat. Genom att ta del av dessa enkla tips för sökmotoroptimering av blogginlägg kan du snabbt komma i gång – och efter ett tag driva in mer trafik till bloggen som helhet. 

 

1. Gör sökmotoroptimering utifrån sökord 

Du kan skriva om vad som helst och få sökträffar så länge det finns underlag för ämnet. Det enklaste sättet att ta reda på om ämnet är värt dina extra ansträngningar är att använda Google Ads gratisverktyg Sökordsplaneraren. Du borde alltid använda verktyget för att få reda på hur du kan ge blogginläggen uppsving i sökmotorerna. Via Sökordsplaneraren får du reda på hur många som söker på olika ämnen utifrån särskilda sökord och hur tuff konkurrensen om sökorden är. Skriv in ämnet, få reda på sökordet och fördela det sedan jämnt i texten. 

 

2. Skriv långa blogginlägg om ämnen du gillar 

Kanske är du expert på ett ämne som Apex SEO och/eller har erfarenhet av något du kan skriva sida upp och sida ner om? Utnyttja dina kunskaper, intressen och erfarenheter när du bloggar och passa på att skriva längre texter om det du är haj på. Om du vill få mer trafik långsiktigt bör du satsa på att skriva långt. Inläggen bör definitivt inte vara kortare än 300 ord, helst inte kortare än 600 ord. Det finns SEO-experter som menar att ett blogginlägg bör vara 1 500 till 3 000 ord långt för att du ska få bra trafik genom det. Sökorden ska också vara som röda trådar i texten. 

 

3. Skriv korta stycken och använd underrubriker 

Sökmotoroptimering av blogginlägg handlar även om att göra texterna så läsarvänliga som möjligt. Därför bör du satsa mycket på själva upplägget i form av både styckeindelning och rubrikanvändning. Korta stycken ska det vara, till och med 100 ord kan vara i längsta laget för ett stycke. För SEO-anpassning bör du ha en underrubrik efter max 300 ord. Tänk på att låta sökorden återkomma även i rubrikerna! 

 

4. Sökmotoroptimera bilderna för ännu fler sökträffar 

Många glömmer bort att sökmotoroptimera bilderna i blogginläggen och går därmed miste om ännu fler sökingångar till bloggen. Ju fler vägar in till bloggen, desto fler besökare får du. När du använder bloggportaler är det inte säkert att avancerade alternativ för bildinställningar finns. Du kan ändå döpa bilderna till sökorden – men utan å, ä och ö. Om du däremot bloggar på WordPress finns alternativ för sökmotoroptimering av bilder. Döp bilderna till sökorden innan du laddar upp dem – också här utan å, ä och ö – och skriv därefter in en beskrivning med sökordet i alt-avsnittet. De fem extra minuterna som bildoptimeringen tar kan göra all världens skillnad för bloggtrafiken. 

 

5. Länka mellan blogginläggen för att visa relevans 

Bra sökmotoroptimering innebär att du lyckas visa sökmotorerna hur relevant din blogg är. Länkning mellan blogginläggen är ett tydligt sätt att visa att du själv tycker att det du skriver är viktigt för bloggen. Länka därför till dina tidigare inlägg så fort ämnena matchar varandra.