UTD – Rörmokare & Elektriker & Badrumsrenovering i Stockholm

Amortering och ränta när du tar lån

Lån kostar dig pengar. Räntan avgör hur mycket som du betalar för ditt lån hos företagslån.io. En lägre ränta ger en lägre totalkostnad för lånet.

När du ska ta ett lån är det inte bara viktigt att ta reda på hur mycket pengar du har möjlighet att låna utan även vad lånet kan komma att kosta dig. För att få en inblick i hur mycket ett lån kostar är det betydelsefullt att ha koll på hur ränta samt amortering fungerar.

Effektiv och nominell ränta på lån
Räntan är det du betalar för att låna och den sätts individuellt. När du ska låna pengar är det betydelsefullt att skilja på olika räntor. Nominell ränta är kostnaden för själva lånet. En långivare ska alltid redovisa den effektiva räntan för en kund.

Amortera på lån
Förutom att du ska betala ränta på lånet ska du betala av på lånet varje månad, vilket kallas för att amortera. När du tar ett lån är det bra att göra upp en plan för amortering. Vilken amorteringsplan som du väljer påverkar din månadskostnad. Amorteringstiden påverkar även den totala kostnaden för lånet. En längre återbetalningstid innebär att du betalar mer ränta för lånet, vilket innebär en högre totalkostnad. En kortare betalningstid ger en lägre totalkostnad men en högre månadskostnad.

Olika typer av amortering
När det kommer till amortering är de vanligaste formerna annuitetslån eller rak amortering. En rak amortering innebär att du amorterar en given summa varje månad plus räntan. Räntan minskar i takt med att lånet minskar, vilket gör att månadskostnaden sjunker med tiden. Annuitetslån betyder att du betalar samma kostnad varje månad ända tills lånet är helt betalt. Detta gör att månadskostnaden i början består av mer ränta medan den i slutet består mest av amortering. Det vanligaste är att ha en rak amortering.

Få den bästa räntan
Låg ränta innebär att lånet blir billigare. Därför är det betydelsefullt att försöka få en så bra ränta som möjligt. Det bästa sättet att se till att du får den bästa räntan är att ställa olika långivare mot varandra. Att jämföra lån är precis lika viktigt som när du jämför olika priser i matbutiken. En annan anledning till att jämföra olika långivare är för att olika aktörer riktar in sig på olika kunder. Om du har svårigheter att få ett lån med en låg ränta kan du alltid försöka att låna med en medlåntagare. Det kan göra stor skillnad eftersom du då delar betalningsansvaret med en annan person, vilket förbättrar återbetalningsförmågan.

Olika låneformer har olika räntor
Vilken låneform som du väljer avgör också hur hög räntan blir. Snabblån och smslån som betalas ut snabbt och som har en kort återbetalningstid har ofta en högre ränta. Lån med säkerhet som exempelvis bolån har en lägre ränta eftersom det finns en säkerhet för lånet. Något som försämrar möjligheterna till en låg ränta är betalningsanmärkningar. Även om vissa långivare accepterar flera betalningsanmärkningar blir räntan oftast högre. Det finns lån utan ränta, vilket betyder att det inte finns någon räntesats kopplad till lånet. Men det tillkommer oftast dyra avgifter, vilket gör att den effektiva räntan blir hög. Ha därför alltid koll på avgifterna.