UTD – Rörmokare & Elektriker & Badrumsrenovering i Stockholm

Olika typer av sterilseringsutrustning

Inom vissa branscher är det väldigt viktigt att använda sig av rätt steriliseringsutrustning som desinfekterar de verktyg som man använder. Först och främst tänker man kanske på alla som jobbar inom sjukvården men det gäller även dem som utför olika skönhetsingrepp. Även tatuerare måste vara noga med att desinfektera sina verktyg så att deras kunder inte råkar ut för någon slags infektion. Ett sådant rykte sprider sig snabbt och det är väldigt svårt att tvätta bort ett sådant. Därför är hygien och rätt rutiner a och o inom dessa branscher och som en del i detta bör man investera i rätt steriliseringsutrustning. Här pratar vi mer om några av de vanligaste alternativen.

Autoklaver

Autoklaver är ett av de vanligaste steriliseringsverktygen, speciellt inom sjukvården. Det har blivit extra populärt på senare tid eftersom det är skonsammare mot klimatet i jämförelse med annan utrustning. De flesta företag har idag en miljöprofil där de regelbundet försöker hitta lösningar på hur de ska minska sin klimatpåverkan. Att använda sig av en autoklav kan alltså vara ett av dessa stegen. En autoklav drivs med väldigt het ånga som steriliserar det som läggs i maskinen. Det finns många olika typer av autoklaver och alla klarar inte av att sterilisera samtliga material. Därför bör du ta kontakt med en kunnig säljare om du inte är säker på vilken modell du söker.

Disk- och spoldesinfektorer

Et annat alternativ till autoklaver är en diskdesinfektor eller en spoldesinfektor. Det finns även sådana som är specialiserade till endoskop vilket är en form av undersökning du gör hos läkaren. Samtliga av dessa alternativ påminner till stor del om en vanlig diskmaskin men har alltså andra funktioner från ad-medical.se. Kanske behöver du flera av dessa maskiner, speciellt om du jobbar som inköpare på ett lite större sjukhus. Det finns både större modeller som du installerar på golvet och mindre modeller som du kan placera på en bänk. Dessutom måste du köpa till de kemikalier som hör till. Det är viktigt att man behandlar både maskin och kemikalier med respekt vid användning.

Ultraljudsbad

Det sista vi vill tipsa om är ett så kallat ultraljudsbad vilket är populärt både i sjukvården och band tandläkare. Något som är positivt med dessa är att det inte blir några skador på själva utrustningen. Dock är de inte lika vanliga som de två förgående alternativen. Vi bör dock säga att det inte alltid är så att utrustningen konkurrerar med varandra utan man kan som sagt behöva flera olika typer av desinfektionsutrustning. Ett ultraljudsbad går dock att använda till viss endoskopsutrustning och även andra kirurgiska instrument. Läs på om varje enskild modell för att få reda på exakt vad den kan användas till.