UTD – Rörmokare & Elektriker & Badrumsrenovering i Stockholm

Vad tänker du på när du hör ordet takläggare?

Vad tänker du på när du hör ordet takläggare? Något i stil med en person som lägger tak? Många tänker att det bara är så enkelt, men att vara takläggare är mycket mer komplicerat än det låter. Det kräver även en mångsidig kunskap och en hel del erfarenhet. Som takläggare upplever du en många fina utsikter och alla möjliga olika väder då arbetet sker utomhus. Men mer specifikt då hur är det egentligen att jobba som takläggare? Vad gör du mer specifikt? Och vad krävs för att bli det?

Vad gör en takläggare?
Som takläggare kommer du som sagt att ha en hel del olika uppgifter. Först och främst kan taket bestå av flera olika material, sedan är det flera skikt som behöver läggas och sedan kommer det även självklart till ytterligare uppgifter från https://gbgtakochfasad.se som till exempel takbrunnar eller takfönster som det ska tas hänsyn till. Det är väldigt viktigt att taket blir lagt på rätt sätt för att förhindra fuktskador och även skydda mot kyla. Förutom det är det även viktigt att kundens behov blir uppfyllda estetiskt. En takläggare har också väldigt höga krav på sig, men är samtidigt ett flersidigt arbete.

Detta krävs för att bli en takläggare
För att bli takläggare behöver du ha en hel del kompetens och erfarenhet i ryggsäcken. Första steget brukar vara att läsa bygg eller liknande på gymnasiet, då det ej finns någon takläggarutbildning på gymnasienivå. Sedan efter det är det en hel del lärlingstimmar som gäller. Sedan finns det även yrkeshögskolor där du kan utbilda dig till takläggare. En lärlingsperiod efter att ha utbildat sig som takläggare kan vara runt 2 och ett halvt år efter avslutad utbildning.

Utöver vad som krävs för utbildning är det såklart en fördel om du inte är höjdrädd och inte vantrivs att vara utomhus i olika väder. Andra bra egenskaper att ha är noggrannhet och bra fysisk förmåga. Även en bra fördel att ha någon form av social förmåga och samarbetsförmåga då du som takläggare ofta jobbar i lag..

Att arbeta som takläggare
Som sagt kommer det att krävas en hel del av dig som blir eller är takläggare. Arbetet ska vara noggrant genomfört angående hållbart och rätt lagt tak. Det ska även för kunder se bra ut, så att alla är nöjda och glada. Variationen kommer att vara stor och din fysiska förmåga kommer att sättas på prov.

I övrigt finns det flera olika företag som ständigt söker nya takläggare. Det finns oftast ett jobb tillgängligt för dig som färdigutbildat dig. Arbetsmarknaden är alltså i behov av flera takläggare.