UTD – Rörmokare & Elektriker & Badrumsrenovering i Stockholm

Funktion före form när du ska byta kök

När man planerar en köksrenovering kollar man i första hand på det man tycker ser snyggt ut men något som är ännu viktigare än utseende i ett kök är funktion. Dels ska man välja inredning som klarar av hushållets behov, tillexempel när det gäller förvaring, och dels ska man planera utformningen och placeringen av kökets olika delar väl.

Vatten – spis – kylskåp
Kökstriangeln har många säkert hört talas om och det är en bra sak att tänka på när man är i planeringsstadiet för sin köksrenovering. Triangeln innebär att kökets tre viktigaste delar när det kommer till matlagning är placerade i en triangel, det vill säga vatten, spis och kylskåp. Mellan spis och vatten ska det dessutom gärna finnas en beredningsyta. Det här är en lösning som ger ett funktionellt och tillgängligt kök oavsett om det är stort eller litet och som underlättar matlagningen på ett väldigt bra sätt.

Snåla inte med förvaring
Porslin, glas, köksmaskiner, bestick, bunkar och annat är sånt man förvarar i kökets skåp och lådor och ofta behöver man mer förvaring än vad man först räknat med. Idag är det vanligt att man väljer ett modernt kök utan överskåp men ska man göra det måste man se till att det finns andra smarta förvaringslöningar som räcker till för allt innehåll. Utdragbar förvaring brukar kunna svälja mycket men om man misstänker att det inte kommer räcka till bör man fundera på en annan köksmodell som passar hushållets behov bättre.

Se till att det finns plats över
Ett annat misstag många gör vid en köksrenovering är att glömma bort att planera för matbord och stolar. Sätter man in ett nytt kök med en helt ny utformning än det tidigare är det viktigt att man ser till att det finns gott om yta för andra möbler för att inte köket ska kännas trångt när det är färdigt. Man ska med enkelhet kunna dra ut stolar för att sätta sig och man ska också utan problem kunna komma åt alla ytor för städning. Köp inte ett större kök än vad som får plats.

Planering är A och O innan man påbörjar en köksrenovering och det finns många delar att se över för att skapa ett bra och funktionellt kök. Triangeln är en bra grund men det är också viktigt med bra förvaringsmöjligheter och luftiga ytor. Är man osäker på hur man ska utforma sitt nya kök på bästa sätt kan man alltid ta hjälp med planeringen hos en köksleverantör eller företag som just utför köksrenovering som primär tjänst.